Het Schippershuis gaat aan het Voedselkollektief leveren

Beste leden van VOKO Amersfoort,

Wat ontzettend leuk om aan jullie te mogen gaan leveren. Mijn naam is Joyce van den Hoek Ostende en mijn bedrijf heet (nu nog) Het Schippershuis. Vernoemd naar onze 300-jaar oude boerderij aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug, in Langbroek. Ik woon daar met mijn partner Johan, ons 10-jarig zoontje Joshua en onze hond Smarty. Ik werk momenteel wel aan een andere naam, die wat duidelijker weerspiegelt waar ik voor sta. Jullie horen het zodra het zover is!
November vorig jaar is na vele jaren voorbereiding mijn droom uitgekomen om fulltime te mogen gaan ‘boeren’. Ik hou heel erg van het fysieke werk en het voortdurende contact met alles wat groeit en bloeit. Daarnaast voel ik me gedreven om met gelijkgestemde collega-kwekerijen én de lokale gemeenschap een levensvatbaar alternatief te bieden voor de grootschalige, vaak schadelijke en onpersoonlijk geworden agrarische sector. Terug naar de menselijke maat en liefde en aandacht voor natuur en elkaar. Ik werk daarom het liefst met kleine, handmatige gereedschappen en met… mensen. Wat mij betreft is het juist belangrijk weer méér banen te creëren in de agrarische sector, in plaats van mensen vervangen door machines. Want het werk is geweldig!
Ik teel en verwerk paddenstoelen (oesterzwammen en shiitake), microgroenten (kleine smaakbommetjes die net wat groter zijn dan de bekende kiemgroenten), en verschillende kruiden, groenten en fruit. Daarvoor heb ik drie percelen in beheer, waarvan anderhalve hectare voedselbos (in ontwikkeling) en een halve hectare akker (in ontwikkeling), plus een kleine bedrijfsruimte voor de paddenstoelen- en microgroenten-teelt en de verwerking van de oogst. In de verwerking specialiseer ik me in het drogen van de oogst tot onder meer bouillon, specerijenmixen en fruitleer.
Hoewel ik niet gecertificeerd ben, werk ik volledig zonder bestrijdingsmiddelen, kunstmest en andere schadelijke hulpstoffen. Mijn paddenstoelen teel ik op biologisch stro (binnen, oesterzwammen) en eigen eikenhouten stammen (buiten, shiitake). De microgroenten groeien binnen op een substraat mix die onbespoten is en zonder turf, met als belangrijke component biologische aarde van Biokultura. De reststromen van paddenstoelen en microgroenten composteer ik op eigen land (akker en voedselbos) om zo een interne kringloop te creëren. De akker beteel ik voorlopig voor een kwart met vooral groenten en kruiden. De rest van de akker gebruik ik voorlopig om de biodiversiteit te verhogen en om het teelt-gebied te voeden met eigen compost gemaakt van onder meer grasmaaisel, kruiden en houtsnippers. Daarnaast gebruik ik onder meer ook de oude paardenmest van mijn antroposofisch werkende buurvrouw: geen zorgen over medicatie-sporen dus.
Komende maanden zal ik steeds meer kunnen aanbieden aan jullie. Omdat dit mijn startende jaar is, en ik nog geen vaste medewerkers heb, ontwikkel ik de teelten gefaseerd. Graag ontvang ik jullie feedback en ideeën en wensen omtrent zaken als kwaliteit en verpakking. Ik zoek telkens naar een optimum tussen duurzaam qua milieu en duurzaam qua houdbaarheid. Al mijn verpakkingen zijn 100% recyclebaar, maar soms wel via PMD in plaats van papier of compost. Met name bij de paddenstoelen, microgroenten en babyleaf salades, die kwetsbaar zijn voor snelle veroudering als ze niet goed verpakt worden.
Zodra alles een beetje op gang is hier organiseer ik graag een keer een “open dag” voor jullie om zelf te komen kijken. Tot die tijd kunnen jullie al wat meer zien op www.hetschippershuis.nl en www.lekkerlandschap.nl

Hartelijke groet,
Joyce

Joyce in het voedselbos bij de opkomende engelwortel…

Yvonne en Eugenie, moeder en tante van Joyce, zijn vaste krachten op het bedrijf. Hier oogsten ze kaasjeskruid.

Onze shiitake op eikenstam in het voedselbos.

Ultraverse oesterzwammen.

Ultraverse oesterzwammen.

de oesterzwammen en shiitake worden ook in een speciale droogoven op lage temperatuur gedroogd, zodat de voedingsstoffen maximaal behouden blijven.