Fantastisch bezoek aan tuinderij A8

Met circa 8 mensen hebben wij Wikke en Leatitia bezocht op hun tuinderij in Doorn. Erg enthousiast zijn we ontvangen met koffie en vele verhalen. Zij werken daar met z’n tweeën plus af en toe wat vrijwilligers.

Wim heeft vroeger in de zaadveredeling gewerkt, en heeft nu nog steeds een passie om te experimenteren met zaden om zo goede opbrengst en bestendigheid te bereiken. Je kijkt hoe zaden zich ontwikkelen en wat je daar mee kunt. Kijk op www.zaderij.nl om daar meer over te weten te komen.

A8 is ongeveer in dezelfde periode gestart als het Voko, in 2011. De grond was van Wikke’s ouders, maar is later verpacht aan een niet-biologische teler. Toen Wikke en Leatitia begonnen was de grond daardoor niet goed: teveel koper, een slechte opbrengst. Door nieuwe, biologische methodes is de grond beter geworden met als gevolg meer opbrengst en diversiteit. Er zijn betere evenwichten ontstaan. Een slakkenplaag kon daardoor beperkt worden.

Als wij tegen 13 uur nog groentesoep krijgen, constateren de Voko-leden dat zij door deze ontmoeting graag meer willen bestellen bij A8, en eventueel ook willen meehelpen als er stevig gewied moet worden. Je krijgt zo een band met de telers.

Conclusie: Zo’n bezoek moeten wij vaker doen!