Warmteminnend
Nieuw-Zeelandse spinazie is een eenjarige groente die de hele zomer beschikbaar is. Ze houdt van warmte en vocht. In tegenstelling tot de gewone spinazie die, zodra het echt warm wordt, doorschiet. Nieuw-Zeelandse spinazie heeft vlezige, donkergroene, driehoekige bladeren e dikke, kruipende stengels.
Plukken, plukken, plukken…
Zodra het warmer wordt, begint de Nieuw-Zeelandse spinazie aan een groeispurt. Aanvankelijk pluk je de blaadjes, maar vrij snel kun je ook de toppen gaan plukken. Ondanks de bloei kun je blaadjes blijven plukken, want de plant blijft onverstoorbaar verder groeien. Van ziekte of plagen heeft de plant geen last. Zodra het kouder wordt worden de blaadjes kleiner en harder, en minder smakelijk.
In de keuken
Je kunt de blaadjes en de toppen rauw eten in een slaatje, je kunt ze roerbakken, of stoven.
Recept van Hero
Zelf heb ik dit een keer bij vrienden gegeten, die het in hun moestuin hadden. Het smaakt eigenlijk net als spinazie, maar het is iets zoeter. Ook het bereiden ervan is net als bij spinazie, alleen slinkt het wat minder. Nieuw-Zeelandse spinazie kun je best op de dag van aankoop meteen bereiden.
Zo niet, in open plastic zak 2 dagen in koelkast bewaren. Invriezen is ook mogelijk, bij gebruik, eerst blancheren.
Het recept:
1000 gr spinazie, gewassen in koud water, ontdaan van steeltjes
50 gr boter in grote pan smelten en uitgelekte spinazie hierin leggen, omscheppend langzaam laten slinken. Kruiden met zout, peper, nootmuskaat.
Spinazie in een schaal overdoen. Naar gelang bestrooien met Parmezaanse kaas en geroosterde pijnboompitten of geroosterde amandelen, rozijnen en gekarameliseerde rode ui-ringen. Om het pittiger te maken kun je bij de kruiden, beetje piment toevoegen.
Dus: heel simpel eigenlijk.