Met Martine en Sophie naar De Hondspol

Sophie en ik zijn al een tijdje lid van het voedselcollectief en willen regelmatig stukjes schrijven over de uitstapjes die wij maken naar de leveranciers van het collectief. We zullen om en om een stukje schrijven, ik begin en ik zal mezelf eerst even voorstellen.

Martine
Ik ben Martine Hogerwerf. Ik werk als wiskundelerares op de Werkplaats in Bilthoven. Naast wiskunde ben ik eigenlijk heel erg creatief en hou ik erg van kamperen en buiten zijn.
Mijn man, Thomas, werkt achter de bar bij café Marktzicht en samen hebben wij drie zonen. Anne (13), Jesse (11) en Milan (6). Thomas en ik vinden het erg belangrijk onze jongens mee te geven dat je je bewust bent van wat je eet, en ook dat het belangrijk is goed om te gaan met de natuur en met elkaar. Het voedselcollectief past daar heel goed in en na mijn uitstapje vandaag naar De Hondspol lijkt het alleen nog maar meer te kloppen. Het is heel bijzonder om met je kind ergens naartoe te gaan waar je eten ook vandaan komt. En heel fijn om te merken wat een geweldige plek het is.

Sophie
Sophie en ik kennen elkaar van de tijd dat we zelf op de vrije school in Amersfoort zaten. We zaten niet bij elkaar in de klas, maar we hebben elkaar wel gezien in die tijd. Vorig jaar zat Sophie’s oudste zoon bij mijn jongste zoon in de kleuterklas en zagen we elkaar weer. Het idee om samen op pad te gaan was een spontaan idee. We waren allebei zoekende naar een plek binnen het voedselcollectief en hopen dat op deze manier te kunnen vinden. Wie weet wat het brengen zal…

Een bezoekplan
Alleen al het bekijken van de website van het voedselcollectief en het doorklikken naar de websites van de leveranciers is de moeite waard. Wat een gave plekken zijn het allemaal en je komt er al snel achter dat er veel te doen is. Ik zou het heel leuk vinden als uit deze bezoekjes, naast het schrijven van deze stukjes, ook iets van een activiteit kan ontstaan. Het samen op pad gaan deed iets moois met mij. Het zijn op deze plekken ook. Misschien deed het net dat wat ik nodig heb om hier nog meer voor te kunnen gaan.

Bezoek aan De Hondspol in Driebergen
Vandaag was de laatste dag van de voorjaarsvakantie en het was heel erg koud. We hadden afgesproken om naar De Hondspol te gaan en hoopten daar een kopje koffie te kunnen drinken om eens te kijken of onze samenwerking wat kon worden. De weg van Amersfoort naar Driebergen toe is erg mooi. De omgeving waar de boerderij ligt is heel uitgestrekt en weids.
Eenmaal aangekomen bij de zorgboerderij bleek dat er alleen een winkel was en geen koffie. De winkel loopt erg goed horen we, alleen op woensdag is het wat rustig maar op vrijdag en zaterdag is het er lekker druk. Ze verkopen naast zuivel, kaas, groenten, vlees en wat broodbeleg ook heerlijk brood afkomstig van de Veldkeuken. Er zijn zoete broodjes en hele lekkere croissantjes.

Rondkijken
Het is heel normaal dat bezoekers even een kijkje nemen op het erf. Ze hebben het te druk om ook nog koffie te serveren horen we, maar in de zomer komen er vaak mensen picknicken.
Als je dus een keertje van plan bent om hierheen te gaan is het wel leuk om zelf wat drinken en een kleedje mee te nemen. Er zijn ook een paar picknicktafels en ik begreep dat de mensen die hier werken er graag een broodje aan eten.
Wij lopen samen met Milan en Tein over het terrein. De dieren zijn lief en nieuwsgierig. Je merkt gelijk aan ze dat ze aan mensen gewend zijn want ze zijn gemakkelijk te aaien. Een leuk poesje loopt met ons mee. Als we bij een wei met schapen komen zien we dat de hele kudde schapen naar ons toe komt lopen, maar we zien ook dat het hek open staat. Dat hek hebben we toch maar dichtgedaan en daarna zijn we iemand gaan zoeken die ons kon vertellen of het hek dicht moest blijven. We vinden een super aardige jongen die even mee loopt naar de schapen. Hij vertelt over zijn werk hier en dat het een fijne plek is.

De koe staat droog
Milan was al bij de koeien en als we daarlangs lopen vraagt  hij waar de stier is. We mogen even naar de stier toe die elders in een schuurtje staat samen met nog wat koeien. De jongen vertelt ons over een koe die apart in een hokje staat. Deze staat droog, wat wil zeggen dat ze even geen melk geeft zodat ze als dat gelukt is met de stier kan paren.
Verderop in de schuur staat een koe die al klaar is voor het paren samen met een net bevallen koe en een kalfje van een dag oud.  De stier heeft zijn hokje midden tussen deze dames. Het is bijzonder om dat te zien, ik had zelf nog nooit gehoord van het “droogleggen” van koeien. De dieren zien er allemaal super goed uit en zijn aaibaar en nieuwsgierig. Ook de biggetjes lijken vrolijk, zo zonder vacht in de vrieskou.

Leuk om langs te gaan
Eenmaal thuis zijn mijn man en oudste twee zoons erg blij met het brood, wat echt heel erg lekker was. Dat brood zouden wij ook moeten afnemen van ze. Mochten we ooit ook brood in het assortiment opnemen. Een echte aanrader om hier eens langs te gaan! En als je gaat, neem dan zelf wat drinken mee en een kleedje en laat je verassen door de producten in het winkeltje.

Adres en openingstijden:
Hondspol, Gooyer Wetering 22-24, Driebergen Rijsenburg
Geopend: woensdag en vrijdag 10.30-16.00 uur, zaterdag 09.30-13.30 uur