Hoe ziet De Hondspol eruit?

Deze zorgboerderij ligt achter een groep stevige eiken aan de Gooyerwetering, een stukje fietsen vanaf het centrum van Driebergen. Het is een mooie locatie in een gebied waar nog kleinere percelen voorkomen. In de boerderijwinkel is het op vrijdagmiddag een drukte van belang. Een vrouw tapt rauwe melk in een zelf meegenomen fles, anderen rekenen hun boodschappen af. Naast de eigen zuivelproducten bieden zij daar ook biologische groenten, brood en geitenkaas van andere leveranciers. Bij de boerderij helpen vrijwilligers en ook geestelijk gehandicapten mee. Kijk voor informatie op www.dehondspol.nl


Zuivelleverancier

Aan ons Voedselkollektief levert De Hondspol nu karnemelk, yoghurt en volle kwark (mijn favoriet!). Maar ter plekke zie ik meer: ook slagroom, zure room, volle en halfvolle melk, en zelfs roomboter.

In gesprek kom ik erachter dat behalve de roomboter, wij de rest ook zouden kunnen bestellen. Kwestie van regelen! Gaan we doen. De mevrouw in de winkel legt trots uit dat zij nog zelf de melk karnen. Maar dit levert te weinig boter op om buiten de eigen winkel te leveren.

Ook groenten
Groenten en kruiden telen ze ook bij De Hondspol en die worden ook via de eigen winkel verkocht, naast andere producten van andere leveranciers uit de streek, zoals geitenkaas van Huijg en honing.


De koeien

Die hebben het duidelijk naar hun zin bij De Hondspol. Ze hebben een mooie ruime stal, de kippen scharrelen ertussendoor. Eén koe kijkt mij zeer indringend aan en loeit verontwaardigd als ik haar fotografeer. Een privacygevoelige koe! Met groot respect zal ik voortaan van de kwark genieten, besluit ik.